Maanditem - Herdenkingsbos

Febraury

Een Herdenkingsbos, dat is wat ik zag staan in een post op Facebook. Afgelopen jaar hebben we afscheid moeten nemen van een van mijn kraamkindjes. Ik heb in dit gezin bij beide kindjes mogen kramen. In oktober was daar ineens het bericht van haar moeder dat Senna is overleden. Ze is net 1 jaar geworden, dus je kan je voorstellen dat dit als donderslag bij heldere hemel kwam. Op geen enkele manier verwacht je zo een bericht te ontvangen. Wat een immens verdriet voor haar ouders Bram en Marissa, haar zusje Samara en iedereen die van haar houdt. Ruim een maand na haar overlijden post haar moeder dat ze een boom in het Herdenkingsbos hebben geplant. Wat een prachtige manier om haar te herdenken en te herinneren.

Heel veel ouders willen hun overleden kindjes dicht bij hun houden, in een urn thuis of in sieraden op hun lichaam. Maar je kunt ook kiezen voor meerdere van deze mooie manieren om je kindje bij je te houden. Deze ouders hebben gekozen voor alle drie. Prachtige sieraden, een nog mooiere urn en een Herdenkingsboom. Een Herdenkingsboom waar je naar toe kan, een rustig plekje in een prachtig stukje natuur, waar je kan herinneren, verdrietig kan zijn, maar een plek waar je haar heel dichtbij kan voelen. Winter, zomer, lente, herfst. Het is een openbaar bos, dus je kan er altijd naar toe, wanneer je maar wilt.

Ik ben er afgelopen week gaan wandelen, om zelf eens te kijken waar haar boom staat en om haar te herinneren. Ik ben in de eerste week van Senna haar leven bij haar geweest en de week na het overlijden heb ik ook een kleine rol gespeeld. Mooi, maar het maakt mij ook bijzonder verdrietig. Maar wat is dit een mooie plek.

Ik ben er in de ochtend en het is nog een beetje mistig. De zon probeert er zo af en toe doorheen te komen, wat ervoor zorgt dat er een rode gloed over het bos ligt. Het geeft een bijzonder effect van warmte. Het mooie is dat het per jaar getij zal verschillen en op elk moment van de dag is het er dan ook anders. Ik loop langs bomen waar metalen plaatjes mij zeggen van wie de boom is en wie we daar mogen herinneren. Verschillende bomen, net al wij mensen, echt prachtig. Ik loop naar de boom van Senna en blijf even naast de boom zitten om de omgeving in mij op te nemen. Een mooiere plek voor deze bijzondere boom had ik mij niet kunnen voorstellen. Lieve Senna, wat mist iedereen jou, maar wat hebben papa en mama een mooie plek gevonden om jou te herdenken.

Er zijn in Nederland tal van deze bossen. Je vindt ze onder andere in: Odoornerveen, Hees, Driebergen, Oss en Vijfhuizen